Ervaringen Zwangerschapspilates

De ervaring van Bianca "Minder pijn dankzij Zwangerschapspilates" lees je onder het interview met Karin. 

“Met Zwangerschapspilates heb ik me actief en bewust voorbereid op de bevalling”

Karin Hoogerwerf deed mee met onze Zwangerschapspilateslessen vanaf de start in oktober 2020. Inmiddels is zij gestopt (de laatste les deed ze mee 3 dagen voor de uitgerekende datum!) en is ze in afwachting van haar wonder. Karin vertelt over haar ervaringen.

“Voordat ik zwanger werd, was ik gewend om te sporten. Ik noem mezelf altijd een fanatieke amateur, en volgde 4 uur per week balletlessen. Omdat ik met mijn bolle buik niet meer over de grond kon rollen in een moderne dansles, ging ik op zoek naar een activiteit waarbij ik lekker aan de slag kon met mijn lichaam. Maar dan niet in een fitnesszaal of met apparaten. Zwangerschapsyoga vond ik te rustig. Dus kwam ik uiteindelijk bij Zwangerschapspilates uit.

Persoonlijke begeleiding

Pilates leek me er mooi tussenin zitten. Actief bezig, maar toch bewust. En met persoonlijke begeleiding. Tijdens de lessen ben je bewust bezig met alle spiergroepen en is er aandacht voor jouw persoonlijke situatie. Zo werd er tijdens de les veel individueel aangepast, zodat alle zwangeren verantwoord mee konden doen. Dat is het mooie van Pilates, dat het is ingesteld op de mogelijkheden van jouw lijf. Wat je niet kan, doe je niet, of in een aangepaste vorm. En daar krijg je goede aanwijzingen voor.

Heerlijk

Na de les voelde ik me heerlijk, Ik voelde me beter dan voor de les, ook de volgende dag. Ik had dan minder pijn (zoals bij het opstaan) en was minder stijf in mijn onderrug. Hoe vaker je Zwangerschapspilates doet, hoe makkelijker het wordt. Je merkt dat je bepaalde spieren ontwikkelt en het makkelijker gaat.

Tips voor het dagelijks leven

Het was mij al bekend dat mijn bekkenbodemspieren te actief zijn. Het is heel moeilijk om ze te ontspannen, en daar was gelukkig ook aandacht voor. En regelmatig een pas op de plaats, anders ga ik steeds maar door ;-). We kregen veel tips om toe te passen in het dagelijks leven. Zoals hoe je het beste op kunt staan, hoe je kunt zitten en liggen. Zeker naar het einde van de zwangerschap toe ging ik die steeds meer toepassen.

Bewust, ook in lockdown

Ik was erg blij, dat ondanks de lockdown, de lessen door konden gaan via Zoom. Natuurlijk is een groepsles in de zaal leuker en fijner. Maar ondanks dat alles stilstond, kon mijn sport gelukkig doorgaan. Het dagelijkse leven lag op zijn gat, maar ik vond het heel fijn om toch bewust met mijn zwangerschap bezig te zijn. En de oefeningen te doen. In Zoom hing er ook een ontspannen sfeer, en konden we nog steeds een beetje kletsen. Ook qua attributen konden we gelukkig nog uit de voeten, met flesjes water als gewichtjes en een kussen ter vervanging van een zachte bal.

Bereid je voor

Aan andere zwangeren wil ik zeggen: ga lekker Pilateslessen volgen, echt serieus. Gewoon lekker gaan doen! Zorg dat je goed voorbereid bent op de bevalling, en zorg dat je lessen volgt toegespitst op de zwangerschap en bevalling. Verdiep je erin en bereid je lichaam voor, je kunt er alleen maar beter uitkomen.”

"Minder pijn dankzij Zwangerschapspilates"

 

Gedurende de zwangerschap kreeg Bianca Vermaas pijnklachten in haar bekken. Dankzij de persoonlijke begeleiding tijdens de Zwangerschapspilateslessen had ze daar binnen mum van tijd geen last meer van.

“Ik begon met Zwangerschapspilates, omdat de sport die ik deed te heftig werd in de zwangerschap. Ik heb tot 19 weken nog aan bootcamp gedaan. Daarna was ik op zoek naar een activiteit waarbij ik lekker bezig kon blijven terwijl ik me voorbereidde op de bevalling. Daardoor had ik al snel Zwangerschapspilates op het oog.

Doorlopende lessen

Wat me ook aansprak, was dat het doorlopende lessen zijn. Andere activiteiten voor zwangeren zijn vaak vaste cursussen van een aantal weken. En nu kan ik zelf bepalen hoe lang ik doorga. Op dit moment ben ik 36 weken zwanger en ik voel me goed bij de lessen, dus ik ga nog even door. Na de les voel ik me heel goed. Ik ben erg ontspannen en slaap daarna ook beter.

Pijnvrij

Na een tijdje kreeg ik Ischias-achtige klachten, waarbij een spier in mijn billen een zenuw afknelde (een bekende klacht bij zwangeren). Omdat Josée ook bekkentherapeut is, kon zij me gemakkelijk een aantal extra oefeningen geven die ik ook thuis deed. Met dagelijks 10 minuten de oefeningen en op zijn tijd een wandeling, was ik na een paar dagen pijnvrij.

Relaxed

In de lessen heerst een hele ongedwongen sfeer, waar ik me heel erg op mijn gemak voel. Natuurlijk is het jammer dat we elkaar op het moment niet meer live zien, maar ook tijdens de lessen via Zoom is het nog steeds heel gezellig en relaxed. Ook de persoonlijke begeleiding gaat gewoon door, wat ik erg waardeer. De afwisseling tussen Josee en Tessa is ook erg leuk. De visie is hetzelfde, alleen de oefeningen zijn bij allebei wat anders. Dat maakt het heel afwisselend en nooit saai.

Momentje voor jezelf

Mijn advies voor zwangeren die de lessen overwegen, is zeker gewoon gaan doen! Ik heb het alleen maar als heel fijn ervaren om wekelijks een momentje voor mezelf te hebben. Fijn om het samen te doen met de andere zwangeren!”

Meedoen?

Wil je je net als Karin en Bianca ook actief en bewust voorbereiden op de bevalling? Geef je dan op voor een gratis proefles via info@statiek.nl, of kijk op onze pagina Zwangerschapspilates voor meer informatie. 

 

Change happens through movement and movement heals

Joseph Pilates